Makens mormor arbetade på såväl restaurang som bageri i yngre dagar, något som avspeglades i hennes livslånga kärlek till matlagning och bakverk som allt som oftast kom släkt och vänner till del.
Hon är numera avliden sedan ett antal år tillbaka, och med henne gick en hel epok i graven.
Kaffekalasen.
Med sjuttiosju sorters kakor.
Det var alltid med en slags skräckblandad förtjusning som man tackade ja till dessa tillställningar.
Det gällde nämligen att förbereda sig rätt.
Mormors stuga ligger i en liten by några mil bort från vår, efter en krokig, slingrande grusväg som ofelbart fick barnen att kräkas i baksätet redan på vägen dit.
Så var det bara, och inte mycket att göra åt.
Dessutom var en fullständigt tom magsäck mer eller mindre en förutsättning för att klara sig genom det som väntade. Alltså hade vi vuxna inte ätit något sedan kvällen innan och således var man både kaffesugen och förväntansfull när man klev över tröskeln till makens mormors lilla kök.
Man behövde aldrig bli besviken.
Tvärtom, hon lyckades på något underligt vis liksom överträffa sig själv varenda gång.

Om jag minns rätt, gick det till ungefär så här:
Först kaffe, lättöl eller ramlösa till smörgåstårtan.
Därefter kaffe med dopp, det vill säga wienerbröd, kanelbullar, mazariner, sockerkaka, hallongrottor, drömmar, rulltårta, rullrån, gräddstrutar, syltkakor, biskvier och en hel massa annat.
Man måste smaka av alla sorter, eventuella försök att smita undan avslöjades obarmhärtigt, ty tanten hade järnkoll.
Därefter serverades kronan på verket, prinsesstårtan.
Hemgjord, omsorgsfullt täckt med illgrön tunt kavlad marsipan.
Gudomligt god, men något svår att uppskatta till fullo efter den kalorifyllda inledningen.
Sen kunde man förledas att tro att det var över.
Typiskt nybörjarmisstag.
Nu dukas det fram ett dignande fruktfat med assietter och servetter och fruktknivar.
Läsk i små frostade färglada glas och en godisbunke stor som en bålskål.
Lite mineralvatten på det, innan det var dags att tacka för sig och rulla ut till bilen.
Åt eventuellt frånvarande familjemedlemmar som av en eller annan (giltig) anledning var förhindrade att närvara,
gjordes det iordning en "doppkopp" - en plastlåda innehållande samtliga sorter, att ta med hem.
Behöver jag förresten nämna att barnen vanligtvis kräktes i baksätet, även på hemvägen.
Och att Gammel-Ebba var en djupt älskad kvinna, som är mycket saknad.