Konsekvensanalys

Vi var på teater i går, jag och maken.

Det var skolan som arrangerade, en inbjuden teatergrupp från Staden framförde en halvtimmes föreställning på temat ungdomar, alkohol och rattfylla.

Handlingen var som sådan att ett antal ungdomar i sådär 15-19 -årsåldern hade fest hemma hos en killkompis som hade föräldrafritt. Skratt och flams och trams så som det kan vara. Så kommer dom på att dom behöver cig ("för annars kan dom ju inte röka...") och ena killen som har bil säger att han kan köra till macken och köpa, det är så nära dit - men för långt för att gå...
Ena tjejen är vääldigt röksugen och hejar på, medan killens flickvän är ytterst tveksam och kompisen som ordnat festen är helt emot. Såsmåningom övertalas flickvännen att ge med sig, festfixaren luras in i huset och dom tre övriga skyndar i väg med bilen. Naturligtvis går allt på tok - bilen voltar och slår runt. Flickvännen dör, tjejkompisen blir svårt skadad och killen som körde blir så klart helt förkrossad.

Niondeklassarna fick se samma föreställning tidigare på dagen, och fick precis som vi ta ställning till olika frågor i en så kallad fyrahörnsövning.

En av frågorna gällde vilket straff som föraren skulle få.
Alternativen var:

Hörn 1) Inget straff - det är straff nog för honom att leva med skulden
Hörn 2) Villkorligt, någon sorts samhällstjänst
Hörn 3) Fängelse - precisera gärna strafflängd
Hörn 4) Egen ide´

Av oss vuxna blev det några stycken i varje hörn, vi fick motivera och förtydliga våra val.
Sedan fick vi, liksom barnen fått göra tidigare, föreslå åtgärder för att förhindra olyckan, och dessa förslag spelades sedan upp för oss.

Mycket intressant och välspelat.
Och inte minst väldigt angeläget.

Permalink Allmänt Kommentarer (6) Trackbacks ()


Kommentarer

Postat av: Ama de casa

Vilken bra idé att göra föreställninge på det viset!

Postat av: Bara Jag

I den situationen blir man faktiskt tvingad att ta någon slags ställning eftersom man sitter i en grupp - bra. Tror att det var nyttigt för niondeklassarna att se samma föreställning och veta att ni också har sett den....

Postat av: Gafflan

Det skadar inte att man ställs inför sådana situationer även om det är i teaterform.

Postat av: Gun

Det låter jättebra! Sånt kan få dem att tänka efter. Mera sånt i skolan, tycker jag.

Postat av: Dansbandsfrun

Jättebra!! Jag tror att ett av problemen ungarna känner när dom står inför det dilemmat (röksugen och har druckit) är nog huruvida polisen skulle ta dom eller inte. Dom kan inte förstå att det kan hända "värre" saker. Så den typen av info ska TJATAS in. Mycket bra!

Postat av: Fjortisensmorsa

Superbra! Tror mycket på idén att de får ta ställning och sedan höra andras tankar och motivera varför de valde som de gjorde.


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback