Reclaim St. Barth's!

Jo, det där sponsorprojektet jag nämnde...

St. Barthelemy är en soldränkt söderhavsö, en glittrande pärla mitt i karibiens turkosa vågor. Klimatet är torrt och tropiskt, temperaturen pendlar mellan 28 och 33 behagliga grader året om. Ändlösa sandstränder, böljande palmer och steeldrums.
Detta paradis fick Sverige i gåva av Frankrike år 1784 i utbyte mot handelsrättigheter i Göteborg. Än idag heter huvudstaden Gustavia ( efter Gustav III som satt på tronen vid den tiden) och gatorna har namn som Östra Strandgatan och Kungsgatan. 
I nittiofyra år styrde svenskarna med fast hand.Det var hårda bud, slavhandel och bomullsplantager, allt har ju dessvärre en baksida... År 1878 blev det slut på det roliga. Sverige fick ebb i stadskassan och erbjöd Frankrike att köpa tillbaka hela härligheten för 300 000 riksdaler, en bra slant på den tiden får man förmoda. Frankrike högg direkt förstås och sen dess heter Sveriges soligaste ö Gotland. Eller Öland, vet inte så noga.

Till saken: Om vi startar en insamling och får ihop en summa motsvarande köpeskillingen i dagens penningvärde finns kanske möjligheten att Frankrike är intresserat av en deal. Om vi får köpa tillbaka St. Barth's så lovar vi att lära oss franska. Allihop. Flytande, utan brytning. Fransoser älskar folk som kan franska. Allvarligt, det kan det väl vara värt? Vi får väl bjuda till lite.
Om vi lyckas samla ihop riktigt, riktigt mycket pengar så tänkte jag att man kanske kunde bogsera hela ön lite närmare. Med klimatzon och allt, givetvis. Det är en rätt liten ö, 21 kvadratkilometer bara, så det borde gå. Någonstans uppåt längs norrlandskusten, i höjd med Umeå.

Detta är en investering som kommer att betala sig flera tusen gånger om!!
Turist- och skatteparadis i samma saliga blandning! Tveka inte, fram med plånboken!!!

                                                          

Permalink Allmänt Kommentarer (0) Trackbacks ()


Kommentarer


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback